Τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν την νέα ενοποιημένη Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται να επιλέξει την προσεχή Πέμπτη ο Άρειος Πάγος.
Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία πράξη για την απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη από τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς με την ενοποίηση των δύο εισαγγελιών. Κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο σε νομικούς αλλά και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για διαφορετικούς λόγους, ενώ πιθανότατα βάζει και ταφόπλακα στους ελέγχου για τη Novartis όπως είχε σημειώσει σε σχετικό άρθρο και το Διεθνές Δίκτυο για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσουν τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου ώστε να επιλέξουν τους συναδέλφους τους που θα υπηρετήσουν για τα επόμενα τρία χρόνια στην νέα εισαγγελική αρχή.
Στην ενοποιημένη εισαγγελική αρχή θα υπηρετούν τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών, με ισάριθμους αναπληρωτές, οι οποίοι θα ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και θα έχουν τριετή θητεία. Ο αρχαιότερος εξ αυτών θα είναι και ο προϊστάμενος του τμήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το έργο των οικονομικών εισαγγελέων θα συνεπικουρούν έξι εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, καθώς και ειδικοί πραγματογνώμονες με σκοπό τη σε βάθος και ταχεία έρευνα των υποθέσεων.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το τι θα πράξει ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση Novartis καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη ανοικτή για δύο πολιτικά πρόσωπα. Τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής από το εξωτερικό για παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ως επικρατέστερος να αναλάβει την υπόθεση Novartis είναι ο εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.